Pec na efektivní likvidaci zahradního odpadu a výrobu dřevěného uhlí. 
 
 
Pálení větví a jiného bioodpadu na hromadách je dnes už přežité a nezodpovědné. Oheň čoudí a otravuje sousedy. Energie je fuč a uhlík se uvolňuje do atmosféry.
 
Ale my máme rádi táborák, koukání do ohně, opékání, grilování a povídání s přáteli v kruhu kolem ohně. A to uspokojení, když ze zahrady zmizí hromady větví a plesnivé natě z rajčat.
 
ViaNatura Kon-tiki pec nabízí řešení na tento rozpor:
 
Hoření probíhá uvnitř otevřené pece - ocelového ohniště optimálního tvaru - pro čisté hoření a maximální produkci dřevěného uhlí. Oheň je vidět, na uhlí je možné vařit i grilovat. Buď přímo v peci, nebo odebráním lopaty žhavého uhlí bokem.
Funguje to takto:
Oheň hoří jen ve vrchní části pece a vyčerpává kyslík pro hoření. Ve spodní části pece, kam padají uhlíky a ještě nezuhelnatělé kusy, dochází teplem k pyrolýze. Tedy přeměně organické hmoty na čistý uhlík za uvolňování těkavých látek, zjednodušeně dřevoplynu. Dřevoplyn při kontaktu se vzduchem nad pecí čistě hoří a do atmosféry se uvolňuje převážně jen vodní pára a oxid uhličitý. Není tedy problém v peci čistě pálit i mokrý materiál. Promyšlený tvar zajišťuje proudění předehřátého vzduchu a spalin tak, aby do atmosféry unikalo jen minimum spalitelných plynů (kouře).
 
Výsledným produktem je dřevěné uhlí. Byla by velká škoda takto vyrobené uhlí spálit. Výhodnější je využít jeho ohromný potenciál (viz níže) a uzavřít koloběh života tím, že se vrátí do půdy, kde může ještě po staletí plnit významnou funkci.
 
Využití a přínosy biouhlí:
Stabilní a větší výnosy z pěstování plodin
Zadržování vody
Zamezuje vyplavování živin z půdy
Filtrace vody
Pohlcování pachů např. při chovu zvířat nebo i z lidských exkrementů
CO2 negativní hospodaření
 
Návod k použití ViaNatura Kon-tiki pece - metoda 1:
Na dně pece rozděláte malý oheň a postupně přidáváte materiál. Když vidíte, že se na povrchu tvoří popel, přiložte další vrstvu. Je lepší, když větve netrčí mimo pec - spalování pak není tak čisté. Když vám dojde materiál, nebo když je pec plná uhlí do výšky přibližně 10 cm pod okraj, je potřeba pec uhasit - viz níže
 
Návod k použití ViaNatura Kon-tiki pece - metoda 2:
Tato metoda je vhodná, pokud máte materiál, který dobře vyplní prostor pece už v nespáleném stavu - hrubá štěpka, špalíky, vyloupané kukuřičné klasy, atd. Naplňte pec materiálem a zapalte shora. Zkuste rozprostřít oheň po celém povrchu pece. Zpočátku to bude kouřit, ale později už bude hoření čisté. Oheň bude prohořívat dolů. Vznikající dřevoplyn zabrání tomu, aby uhlíky shořely na popel. Jakmile se dřevoplyn přestane tvořit a plameny zmizí, je potřeba pec uhasit
 
Uhašení proveďte zalitím obsahu pece dostatečným množstvím vody. Můžete použít zahradní hadici, konev, kýbl. Vodu je možné používat opakovaně. Při nedostatečném zalití se může stát, že uhlí shoří na popel. 
Zalitím se voda neznehodnotí - naopak se přefiltruje (nechte uhlí třeba kompletně zalité vodou přes noc). Můžete jí tedy používat opakovaně. Jen berte na vědomí, že popel zvyšuje pH. 
Místo samotné vody je možné použít roztok s živinami, které rovnou osídlí póry v uhlí. Uhlí se takzvaně naočkuje, nebo alespoň částečně naočkuje, pro následnou aplikaci do půdy. Hodí se cokoliv, co obsahuje například dusík (N) a fosfor (P) (močůvka, jícha, slepičince a jiné výkaly smíchané s vodou). Draslík není třeba přidávat, jelikož je součástí popela, který vzniká hořením. Vysoké pH lze neutralizovat například přidáním kyseliny fosforečné.
 
Varianty ViaNatura Kon-tiki pece
 
ViaNatura Kon-tiki 260 l
7.000 Kč bez DPH
Rozměry 97 x 97 x 63 cm, váha 44 kg. Tloušťka plechu 3 mm.
Možnost dopravy přepravní službou Toptrans nebo osobní vyzvednutí na adrese Skryje č. p. 7, okr. Rakovník. 
Též možnost zapůjčení. 400 Kč/den. 
 
ViaNatura Kon-tiki 800 l se šroubením pro vypouštěcí ventil
16.000 Kč bez DPH
Rozměry 147 x 147 x 92 cm, váha cca 100 kg. Tloušťka plechu 3 mm.
Možnost dopravy přepravní službou Toptrans nebo osobní vyzvednutí na adrese Skryje č. p. 7, okr. Rakovník. 
Též možnost zapůjčení. 800 Kč/den.
 
 
Poptávejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.