Aby kosa kosila sama
... a váš praděda neměl co dodat
Co se na kurzu naučíte
- naklepat ostří kosy tak, aby se vlnilo nad nehtem
- naklepávat pro různé druhy porostu - od náletových dřevin po jemnou trávu
- zrestaurovat starou kosu
- připravit novou kosu
Termíny: 3. a 10. června 2017. Sobota od 10:00 - cca 17:00 hod
Místo konání: Skryje č. p. 7, okres Rakovník. CHKO Křivoklátsko.
Cena: 1.320 Kč. Cena zahrnuje lektorné, oběd a svačinu, zapůjčení potřebného nářadí
Lektor: Dan Mikušík
Pro koho je kurz určen
Předpokládáme, že na kurz přijedou ti, kdo se chtějí naučit perfektně připravit jak novou, tak starou kosu. Vhodné pro ženy i muže. Vhodné pro začátečníky i dřívější absolventy, kteří potřebují oživit nebo dotáhnout svou techniku naklepávání. Pro zámečníky i kováře, aby neměli mezery ve vzdělání a nabídce svých služeb. Pro závodníky, kteří chtějí mít jistotu, že vybavení nebude brzdou jejich výkonu.
Jak bude kurz probíhat
Sejdeme se v 10 hod a po vzájemmém představení a přednesení svých očekávání od kurzu se pustíme nejdříve do trochy teorie. Po obědě se již vrhnete do naklepávání, popř. restaurování svých kos. Počet účastníků kurzu je omezen na 13, abychom každému věnovali tolik času, kolik bude k naučení perfektního naklepání kosy zapotřebí. Výuka probíhá v zastřešeném průjezdu a tak se nemusíme obávat deště ani prudkého slunce. Bude zde k dispozici potřebné nářadí k naklepávání, včetně kozlíků. Budeme odrezovat, brousit, klepat, obtahovat a sdílet.
Jak se na kurz přihlásit
Zasláním emailu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Přehled probíraných témat
- naklepávání kladivem na ostré babce a v případě zájmu i na naklepávači.
- úvod do broušení ocelových nástrojů
- zrnitost brusiva
- geometrie fazet
- postup broušení
- broušení versus naklepávání
- geometrie ostří pro různé druhy porostu
- popis, příprava a údržba nástrojů pro naklepávání
- babka a kladivo
- přizpůsobení tvaru pro různé účely
- kozlík a ergonomie naklepávání
- postup při restaurování staré kosy
- příprava a naklepávání nové kosy
- vytahování ostří
- naklepávání "do nuly" - aby se ostří vlnilo nad nehtem
- obtahování kosy brouskem
Pokud tento kurz není to, co přesně hledáte, zvažte ještě jiné na podobné téma: