Strava
Pátek
Večeře: Jarní nádivka (jáhly, cibule, petržel, mrkev, uzené tofu, kopřivy, medvědí česnek), lisovaný salát (ledový salát, listy pampelišek, umeocet), pickles kimchi, salát z červené řepy (uvařená řepa, kvalitní hořčice, hořčičná semínka, umeocet, olivový olej), raw chips - předem namočená semínka (slunečnicová, dýňová, chia, lněná), mrkev, cibule, medvědí česnek, shoyu - vše projde šnekovým "drtičem" nebo se jemně nastrouhá popř. rozmixuje, rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 41°C. Před usušením lze na hmotu připlácnout květy sedmikrásek, list jetele, květ hluchavky, fialky, modřence ...
Pátek
Večeře: Kuskus se zeleninou a houbami, smažené květy pampelišek, lisovaný salát (ledový salát, řapíkatý celer, umeocet), pickles, gomasio z černého sezamu, salát z červené řepy, (uvařená řepa, kvalitní hořčice, soyada, umeocet, olivový olej), raw chips - předem namočená semínka (slunečnicová, dýňová, chia, lněná, ...), řepa, petržel, mrkev, cibule, medvědí česnek (již s olivovým olejem a solí nebo čerstvý), shoyu. Vše projde šnekovým "drtičem" nebo se jemně nastrouhá popř. rozmixuje, rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 42°C. Před usušením lze na hmotu připlácnout květy sedmikrásek, list jetele, květ hluchavky, fialky, modřence ...
Pátek
Večeře: Jarní nádivka. Do uvařených jáhel přidáme osmahnutou cibuli, bílé i uzené nastrouhané tofu, spařené a nasekané kopřivy, nasekaný medvědí česnek, muškát, dochutíme shoyu. Rukama promícháme, rozprostřeme na plech a necháme vychladnutím ztuhnout. Kimchi; Raw chips - Předem namočená semínka (slunečnicová, dýňová, chia, lněná), řepa, petržel, mrkev, cibule, medvědí česnek (již s olivovým olejem a solí nebo čerstvý), shoyu. Vše projde šnekovým "drtičem" nebo se jemně nastrouhá popř. rozmixuje, rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 42°C. Před usušením lze na hmotu připlácnout květy sedmikrásek, list jetele, květ hluchavky, fialky, modřence ...; salát z ledového salátu, celeru, umeocta; napařená brokolice; rajče.
V dětství jsme často přes zimu jezdili k tetě do Vysokého nad Jizerou. Pro děti z Prahy, tam byla spousta atrakcí - Krakonoš, ochotnické divadlo, čerstvě nadojené mléko a nakládané vysocké špičaté zelí :-)
Sobota
Oběd: Brokolicová polévka s estragonem, polenta s červenou čočkou, celerová "slaninka", lisovaný ledový salát s ředkvičkami, kvašená zelenina, opražená slunečnicová semínka, raw chipsy (předem namočená sezamová, dýňová a konopná semínka; mrkev, řepa, cibule, česnek, shoyu - vše projde šnekovým "drtičem", rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 41°C.)
Svačina: Ovesno burizonové koule. Na slunečnicovém oleji zpěníme ječný slad (doporučuji Dobroslad), přidáme předem opražené ovesné vločky, posekané ořechy, slunečnicová semínka, rozinky, kustovnici, skořici. Odstavíme a vmícháme rýžové pukance - burisony. Ještě vlažné tvarujeme do koulí nebo necháme vychladnout rozprostřené na plechu.
Večeře: Celozrnné těstoviny se zeleninovo-seitanovou omáčkou, smažený bezový květ, salát z bílé ředkve, opražená slunečnicová semínka ...
Sobota
Oběd: Květáková polévka, seitanový houbový guláš s kuskusem, napařená brokolice, kvašená ředkvička, lisovaný ledový salát s řapíkatým celerem, opražená dýňová semínka, raw chipsy (předem namočená slunečnicová a konopná semínka, mrkev, trocha celeru, cibule, česnek, kopr, shoyu - vše projde šnekovým "drtičem", rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 41°C.)
Svačina: Burizonový dezert. Na slunečnicovém oleji zpěníme ječný slad (doporučuji Dobroslad - méně je někdy více :-), přidáme posekané ořechy, slunečnicová semínka, rozinky, skořici. Odstavíme a vmícháme rýžové pukance - burisony. Ještě teplé rozprostřeme na plech a necháme vychladnout.
Večeře: Sladkokyselé fazole s bulgurem, kostivalový řízek (hraška, mouka, voda), blanšírovaná mrkev, fermentované červené zelí, opražená dýňová semínka, rajče, ozdobené květem jetele, zvonku, chrastavce.
Pátek
Večeře: Rýže basmati natural, seitanový guláš (cibule, hlíva, seitan, paprika), lisovaný salát, kvašená ředkvička (zeleninu zalijeme vlažným roztokem z umeocta a vody 1:4 a necháme při pokojové teplotě kvasit asi 5 dní), "kapary" z pampeliškových poupat, pražená dýňová semínka, raw chipsy (předem namočená semínka - slunečnicová, dýňová, chia, mrkev, cibule a medvědí česnek (již s olivovým olejem a solí), shoyu. Vše projde šnekovým "drtičem", rozprostře se, "pokrájí" (elegantněji se po usušení láme) a dá sušit přes noc v sušičce na 41°C.
Čtvrtek
Večeře: Jáhlový nákyp, kimči. Nákyp - olej, cibule, kmín, celer, mrkev, dýně, uzené tofu, sůl. Smíchat s uvařenými jáhlami, dochutit shoyu a krátce zapéct (nemusí být) ...
Na podnět účastníků našich kurzů se pokusím uvést narychlo (aby "nezemřel" kvásek :-) recept na kváskový chléb, který peču. Časem doplním pro lepší názornost fotky.